WAT IS DE ROL VAN DE VERENIGINGSSECRETARIS

Wat alle verenigingen gemeen hebben, is dat ze bestaan bij de gratie van hun leden. De relatie met de leden maakt de rol van secretaris binnen een brancheorganisatie of -vereniging bijzonder, en anders dan die van andere secretarissen. Een professioneel secretaris draagt zorg voor het dagelijks management en het secretariaat van de vereniging.

WAT DOET DE VERENIGINGSSECRETARIS

De functie van secretaris wordt bij elke vereniging verschillend ingevuld, afhankelijk van de behoefte. Dat varieert van praktisch tot strategisch. De taken kunnen bijvoorbeeld omvatten: dagelijkse bedrijfsvoering, administratieve ondersteuning (mailings, ledenadministratie), maar ook het schrijven van beleidsplannen en onderhouden van contacten met (externe) stakeholders.
Elementen die steeds terugkeren in de functie van secretaris van een brancheorganisatie of -vereniging zijn:

  • Organiseren en voorbereiden van de besluitvorming en de vergaderingen van het bestuur, de leden en de toezichthouders, inclusief verslaglegging;
  • Adviseren over het naleven van de eigen statuten en reglementen en de uitwerking/implementatie van wet- en regelgeving in de organisatie;
  • Bewaker van de uitvoering, opvolging en evaluatie van besluiten;
  • ‘Oliemannetje’ en collectief geweten van de organisatie. De secretaris fungeert voor alle partijen als klankbord.

WELKE KWALITEITEN HEEFT EEN VERENIGINGSSECRETARIS NODIG?

De functie van secretaris bij een vereniging of brancheorganisatie vraagt om een persoonlijkheid die verbindt. De bijzondere positie van de secretaris, tussen dagelijkse leiding van de organisatie en de leden, vereist tact en politiek-bestuurlijke gevoeligheid.

IK ZOEK EEN VERENIGINGSSECRETARIS

Secretarius heeft een uitgebreid netwerk van secretarissen met ervaring in het managen van verenigingen en brancheorganisaties. Zo hebben wij de perfecte kandidaat voor iedere positie. Interesse? Bel 085 489 48 95 of vul het contactformulier in.

Vacatures en open sollicitaties
Weten welke vacatures er op dit moment zijn? Bekijk onze vacante vacatures voor secretaris van een vereniging of brancheorganisatie.

Nog geen lid van het netwerk van Secretarius? Stuur ons dan een open sollicitatie.

NEEM CONTACT OP

BENIEUWD WAT SECRETARIUS VOOR U KAN DOEN?

OF NEEM
CONTACT OP VIA

[email protected] 085 489 48 95