WAT IS DE ROL VAN DE BESTUURSSECRETARIS

De secretaris is de rechterhand van de beleidsbepalers in een organisatie: de directeuren of bestuurders. Zowel de bestuurssecretaris als de directiesecretaris werkt voor de raad van bestuur/college van bestuur. De bestuurssecretaris ondersteunt daarnaast vaak ook de raad van commissarissen/raad van toezicht. De secretaris zorgt voor goede ondersteuning van de besluitvorming, organiseert de uitvoering en implementatie van besluiten en is sparringpartner voor bestuurlijke en beleidsmatige vraagstukken. Voor zowel de bestuurssecretaris als de directiesecretaris geldt dat de taken steeds meer zijn gericht op waardecreatie in de organisatie.

WAT DOET DE BESTUURSSECRETARIS

Organisaties vullen de functie van secretaris verschillend in. De functiebeschrijving van de bestuurssecretaris en de directiesecretaris ziet er dus overal anders uit. Elementen die steeds terugkeren in de taken van de secretaris zijn:

  • Organiseren en voorbereiden van de vergaderingen van bestuur en toezichthouders, inclusief verslaglegging;
  • Adviseur op het terrein van governance en bewaker van het proces van goede en zorgvuldige besluitvorming;
  • Bewaker van de uitvoering, opvolging en evaluatie van besluiten die bestuur/toezichthouders heeft/hebben genomen;
  • ‘Oliemannetje’ en collectief geweten van de organisatie. Als insider in de bestuurskamer is de secretaris een belangrijke speler in het krachtenveld tussen bestuur, toezicht en medezeggenschap. De secretaris fungeert voor alle partijen als klankbord en plaveit de weg in complexe organisatievragen.
  • Specifiek voor de bestuurssecretaris geldt dat deze vaak ook een taak heeft op het terrein van compliance: adviseren over de uitwerking/implementatie van wet- en regelgeving in de organisatie.

WELKE KWALITEITEN HEEFT EEN BESTUURSSECRETARIS NODIG?

De bijzondere positie van zowel bestuurssecretaris als directiesecretaris vraagt om een persoonlijkheid die verbindt, dienstbaar is maar ook leiding neemt. In de bijzondere positie tussen bestuur, toezicht, leidinggevenden, medezeggenschap en externe stakeholders kan een goede secretaris onderhandelen, masseren en vertalen. De secretaris is een stevige sparringpartner voor bestuurders en toezichthouders, die tegenspel kan geven als de situatie daarom vraagt. Dat vraagt om tact en politiek-bestuurlijke gevoeligheid, discretie en integriteit. Andere belangrijke competenties die wij terugzien in het vak van secretaris zijn: onafhankelijk, analytisch en beschouwend.

IK ZOEK EEN BESTUURSSECRETARIS

Als gespecialiseerd nichebureau heeft Secretarius een uitgebreid netwerk van secretarissen. Op die manier kunnen wij u snel helpen aan dé geschikte bestuurssecretaris of directiesecretaris voor uw organisatie. Interesse? Bel 085 489 48 95 of vul het contactformulier in.

Vacatures en open sollicitaties
Weten welke vacatures er op dit moment zijn? Bekijk onze vacante vacatures voor bestuurssecretaris en directiesecretaris. Nog geen lid van het netwerk van Secretarius? Stuur ons dan een open sollicitatie.

NEEM CONTACT OP

BENIEUWD WAT SECRETARIUS VOOR U KAN DOEN?

OF NEEM
CONTACT OP VIA

[email protected] 085 489 48 95