Bestuurssecretaris

Bent u op zoek naar de juiste bestuurssecretaris voor uw organisatie of bent u geïnteresseerd om als bestuurssecretaris aan de slag te gaan? Secretarius helpt bij het werven en plaatsen van secretarissen. Snel weten wat wij voor u kunnen betekenen, bel met ons team via 085 489 48 95  of vul ons contactformulier in.

Op deze pagina lichten we nader toe wat een bestuurssecretaris is, laten we zien hoe de rol van een bestuurssecretaris ingevuld kan worden en welke vacatures bestuurssecretaris er vacant zijn.

Functiebeschrijving bestuurssecretaris

De bestuurssecretaris of corporate secretary is de rechterhand van de beleidsbepalers binnen de organisatie. Deze persoon kan werkzaam zijn voor een raad van bestuur, raad van commissarissen of raad van toezicht (of een combinatie hiervan). Vanuit deze veelzijdige functie weet de bestuurssecretaris vorm te geven aan een stabiele ondersteuning van de besluitvormingsprocessen, waarbij hij of zij fungeert als sparringpartner voor bestuurlijke en beleidsmatige vraagstukken. Daarnaast is de bestuurssecretaris belast met diverse organisatorische taken rondom de uitvoering en implementatie van de besluiten van bestuur en toezichthouders.

In de rol bestuurssecretaris zien wij de volgende aspecten terug: 

  • Als bureaucraat zorgt de bestuurssecretaris voor het organiseren en de voorbereiding van de vergaderingen van bestuur en toezichthouders van de organisatie en de besluitvormingsprocessen, inclusief verslaglegging;
  • Als compliance officer houdt de bestuurssecretaris zich bezig met en adviseert over de wet- en regelgeving binnen de organisatie;
  • De bestuurssecretaris als governance adviseur en boardroom-insider is een essentiële rol waarin de bestuurssecretaris bij uitstek de regisseur is van het spel en de machtsverdeling tussen bestuur, toezicht en medezeggenschap. Hij of zij zorgt ervoor dat alle relevante gremia binnen de kaders van de statuten en reglementen met elkaar samenwerken en kunnen functioneren, zowel als macht alsook als tegenmacht;
  • De bestuurssecretaris als oliemannetje speelt een belangrijke rol bij de opvolging, uitvoering en evaluatie van de genomen besluiten. De bestuurssecretaris functioneert als klankbord, betrekt en informeert medezeggenschap en externe stakeholders, laat proefballonnetjes op en weet mensen en organisatieonderdelen bij elkaar te krijgen;
  • De bestuurssecretaris als het collectief geweten van de organisatie plaveit de weg bij hobbelige aangelegenheden tussen de verschillende domeinen binnen een organisatie en kan onderhandelen, masseren, vertalen en kennis delen tussen alle domeinen, zoals bestuur, toezicht, MT, professionals, externe stakeholders en maatschappelijke context. Deze rol vereist tact en politiek-bestuurlijke sensitiviteit. 
 

De taken van de bestuurssecretaris zijn meer en meer gericht op waardecreatie in de organisatie.

Bestuurssecretaris
Bestuurssecretaris vacatures

Secretarius werkt voor diverse organisaties uit uiteenlopende branches en heeft jarenlange ervaring in het werven en selecteren van de beste kandidaten. Of het nu gaat om een secretarisfunctie voor een raad van toezicht, raad van bestuur of raad van commissarissen, wij bieden u de perfecte secretaris voor uw bestuur. Weten welke vacatures er op dit moment zijn? Bekijk onze vacante vacatures bestuurssecretaris.

Wilt u aan de slag als secretaris en als eerste op de hoogte gebracht worden van nieuwe vacatures? Stuur ons dan een open sollicitatie. Wij kijken dan samen met u in welke rollen u het beste past. Dat kan variëren van junior bestuurssecretaris tot senior board whisperer. Bij binnenkomst van een nieuwe vacature bestuurssecretaris of vacature bestuursadviseur nemen wij persoonlijk contact op met potentiële kandidaten.

Bestuurssecretaris opleiding

Als bestuurssecretaris is het ontwikkelen en op niveau houden van uw kennis en skills cruciaal om continue support te kunnen leveren. Vanuit Secretarius bieden wij bestuurssecretarissen in ons netwerk indien gevraagd advies omtrent groei en ontwikkeling. Hiervoor beschikken wij over een goed beeld van diverse bestuurssecretaris trainingen en cursussen.

bestuurssecretaris competenties

De unieke positie van bestuurssecretaris leent zich goed voor persoonlijkheden die van nature verbinden en leiderschap tonen. Andere competenties die wij bij bestuurssecretarissen herkennen zijn: onafhankelijk, analytisch, kritisch, beschouwend, dienstbaar, proactief, sociaalvaardig, gevoel voor systematiek en ordelijkheid, een probleemoplossend vermogen en uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheden.