Na 100 dagen…

Nog 5 dagen en dan zitten mijn eerste 100 dagen als consultant bij Secretarius er al weer op! Een mooi moment voor een eerste reflectie.

Mijn avontuur bij Secretarius begon op 1 april 2019 en dat lijkt al weer zo lang geleden. Inmiddels voel ik me ingeburgerd en ‘one of them’.

De eerste weken stonden in het teken van kennismaken met het vak en de systemen en procedures leren kennen. Gelukkig ben ik ook direct ‘losgelaten’. Dat voelde als een blijk van vertrouwen en dat is precies waar ik goed op vaar.

Het motto van Secretarius is: ‘voor iedere organisatie de juiste secretaris’;
Dus al snel was ik op zoek naar ‘de beste kandidaat’ voor onze opdrachtgevers. En ik ontdekte hoe precies dat komt! Natuurlijk hebben wij een groot netwerk van secretarissen waar we mee samenwerken, maar hoe leer je die zo goed kennen dat je erachter komt of ze ‘de juiste secretaris’ voor deze specifieke opdrachtgever zijn?
Er is maar één manier om daar achter te komen, want een CV zegt alleen iets over de diploma’s en kennis die iemand in huis heeft, maar nog niks over de persoon. Om een indruk te krijgen van mensen en erachter te komen hoe iemand is en in welke omgeving iemand zal excelleren, moet je die persoon toch ‘face to face’ ontmoeten en het echte gesprek aangaan.

En daarom past deze baan ook zo goed bij mij… Ik hou daarvan!

Bij ieder gesprek probeer ik het verhaal van mijn gesprekspartners te achterhalen, dus: Waar word je blij van? Wat streef je steeds na in je werk? Waar blink je in uit? Welke kwaliteiten zijn zó vanzelfsprekend dat je je er zelf niet eens bewust van bent?

Maar ook: Waar zit je allergie? Wanneer wordt het lastig voor je? En hoe ziet jouw gebruiksaanwijzing eruit? Wat moeten andere mensen over jou weten?

Evenzeer ben ik benieuwd naar het verhaal van de organisatie: Waar komt een organisatie vandaan? Wat willen ze bereiken? Wat zijn de heilige huisjes? En mijn favoriete vraag: Wat maakt je tot medewerker van de maand?

Ik hou van mensen en organisaties met een eerlijk verhaal. Een goed verhaal beklijft en maakt een blijvende indruk.  Als je begrijpt waarom bepaalde keuzes zijn gemaakt kun je ook goed inschatten of een kandidaat en een organisatie goed bij elkaar passen. En of er een klik zal ontstaan tussen de mensen die straks zo nauw met elkaar gaan samenwerken.

Want dat laatste is eigenlijk het belangrijkste: Is er een klik? Uiteindelijk zijn we daar altijd naar op zoek. Je brengt tenslotte zeeën van tijd met elkaar door op de werkvloer! En het spreekwoord: beter een goede buur dan een verre vriend is zeker van toepassing op je collega’s! Je collega’s zie je vaker dan je vrienden en soms zelfs vaker dan je partner. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat goede sociale contacten op de werkvloer tot meer productiviteit en betrokkenheid bij je werk leiden en zorgen voor een betere gezondheid en een groter gevoel van voldoening.

Ik krijg bij Secretarius de ruimte om mijn eigen stijl als consultant te ontwikkelen en ontvang de support die ik nodig heb om de kwaliteit te leveren die we nastreven. Ik word uitgedaagd om nieuwe dingen te doen, mee te denken over de business en de toekomst van Secretarius.

Maar bovenal: we hebben een klik! En aangezien een goed contact op de werkvloer een stress verlagende werking en een positief effect op je hart en vaatstelsel heeft is Secretarius dus ook nog eens goed voor mijn gezondheid. 🙂

Gisteren had ik een topdag. Met alle collega’s waren we aanwezig op onze eerste Rendez-Vous met een inspirerend verhaal van Muel Kaptein. Tijdens de borrel na afloop was er gelegenheid om na te praten en elkaar te ontmoeten. Wat een boost voor ieders vitaliteit!